Wandelen Finland

Wandelen in Finland

Wandelen, wandelroutes en wandelgebieden Finland. Finland is een paradijs voor wandelaars. Het landschap verandert met de seizoenen en elke wandeling is een belevenis. De zomer biedt de mogelijkheid om te wandelen tijdens de ‘nachteloze’ nachten en de herfst brengt een ongelooflijke kleurenpracht met zich mee. Het ‘Allemansrecht’ geeft u toegang tot de bossen en het platteland, ongeacht van wie het land is. Trek uw wandelschoenen aan en geniet van de schoonheid van de Finse natuur.

Wandelgebieden Finland

Door het hele land vindt u wandelgebieden die worden beheerd door Metsähallitus (Staatsbosbeheer). Deze wandelgebieden zijn voorzien van duidelijke wandel- en skipaden, hutten en kampeervoorzieningen. U kunt een plattegrond raadplegen of gebruik maken van de diensten van een gids. U mag van de meeste hutten gratis gebruik maken en er overnachten, maar er zijn er ook waar u voor moet betalen. Langs de wandelpaden zijn ook daghutten, waar u kunt schuilen of eten bereiden.

Arctic Circle wandelgebied

Dit wandelgebied binnen de Poolcirkel is ideaal voor jong en oud. Even buiten Rovaniemi vindt u de ruige heuvels, weelderige moerassen, de Raudanjokirivier met haar spectaculaire stroomversnellingen en vooral de mogelijkheid om tot rust te komen. U kunt er het hele jaar terecht.

Evo wandelgebied

Dit wandelgebied ligt in het zuiden van Finland en is een uitgestrekt bosgebied waar u langere tochten kunt maken. U kunt hier overnachten, kamperen en ook nog vissen. In het informatiecentrum vindt u een café en wisselende tentoonstellingen.

Kylmäluoma wandelgebied

Dit wandelgebied ten zuiden van Kuusamo is tevens een heerlijke vakantiebestemming voor het hele gezin waar u volop kunt genieten van het buitenleven. Naast wandelen door de ruige dennenbossen kunt u hier ook vissen, kanoën, fietsen en zelfs bessen plukken. In de winter kunt u skiën, langlaufen en ijswakvissen.

Inari wandelgebied

Dit wandelgebied in Lapland, met het glanzende Inarimeer, glooiende heuvels en kabbelende rivieren, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er wordt bosbouw beoefend in dit gebied, maar met behoud van de recreatiemogelijkheden en het landschap. Er komen zo’n 200.000 bezoekers per jaar.

Andere uitstekende wandelgebieden zijn:

De Karhunkierros Route

Deze route is al 50 jaar oud en is de meeste populaire wandelroute van Finland. Door pijnboombossen en langs rivieren zal deze route u leiden door het Oulankajoki Nationaal Park naar de mooiste plekjes in Kuusamo en Salla. Sommige gedeelten zijn bijzonder uitdagend, maar de Karhunkierros Route is ook geschikt voor onervaren wandelaars. De beste tijd voor dit gebied is van juni tot oktober. Tijdens de winter is er hier ook de Oulankajoki Wilderness Trail die u op uw skis of sneeuwschoenen kunt afleggen.

Wandelseizoen Finland

Het wandelseizoen in Finland loopt van mei tot en met september en hoe noordelijker u gaat iets korter. Wandelen is het fijnst aan het begin van de zomer, als er met een beetje geluk nog niet zo veel muggen zijn. Vanaf september zijn deze er meestal ook niet meer en kunt u genieten van de prachtige herfstkleuren van het landschap.

Terug naar overzicht