Sauna Finland

Sauna's in Finland

De Finse Sauna is een onlosmakelijk deel van de Finse cultuur en levensstijl. Finland heeft ruim 5 miljoen inwoners en meer dan 2 miljoen sauna’s.

Sauna en de Finnen

Een Fins kind gaat de sauna in voordat hij 5 maanden oud is en de gemiddelde Fin bezoekt de sauna minstens eenmaal per week. Voor de Finnen is de sauna een behoefte en geen luxe.

Sauna als Kerk

In de Middeleeuwen was de sauna bekend in heel Europa en dit badritueel wordt al duizenden jaren in Finland uitgevoerd. Vroeger en vaak nu nog wordt het Finse woord ‘sauna’ in verband gebracht met prostitutie en andere minder frisse praktijken. De sauna heeft in Finland niets te maken met sex. Hier wordt de sauna beschouwd als een bijna heilige plaats, waar u zich eerbiedig hoort te gedragen, als ware het een kerk.

Sauna en Welzijn

De waarde van de sauna voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van de mens, is al heel vroeg onderkend en de sauna werd meestal als eerste gebouwd. Vroeger was een huis geen thuis als de sauna ontbrak. Voor veel Finnen zijn de warme houten kamers verbonden met allerlei tradities, gewoonten en gebruiken. In de sauna gingen vrouwen bevallen, bruiden voerden hun rituelen uit voor het huwelijk en mensen gingen ernaartoe als ze ziek waren.

Sauna en Praktijk

U wast eerst uw lichaam af en neemt dan plaats in de ‘hotroom’ die verwarmd wordt tot 80ᵒC of 100ᵒC. De luchtvochtigheid wordt opgevoerd door water te gieten op de hete stenen. De stoom die dan ontstaat wordt löyli genoemd. Na zo’n 10 tot 20 minuten in de ‘hotroom’ gaat uw hart sneller kloppen, uw huid gaat warmer aanvoelen en u zult zweten in overvloed. Als de hitte u teveel wordt, is het tijd om afkoeling te zoeken. Een koude douche, een duik in het koude meer, maar u koelt echt het beste af door te zwemmen in een ijswak of te rollen in de sneeuw. En dan begint u van voren af aan. Opwarmen, afkoelen, etc. U moet dit minstens twee keer herhalen. Echte saunafanaten kunnen deze oefening wel 10 tot 15 keer achter elkaar doen. Na de saunabeurt kunt u rustig zitten op een koele plek en genieten van een hapje en een drankje.

Sauna als Erfgoed

In de sauna worden uw lichaam en geest gereinigd en u gaat lekker ontspannen naar huis. De sauna is het symbool van Finland en verenigt de Finnen als één volk. Voor de toerist is een bezoekje aan de sauna is een Must! Ervaar het echte Finland in dit allerbelangrijkste onderdeel van hun erfgoed dat de Finnen aan de wereld hebben geschonken.

Terug naar overzicht